Α΄ Κυριακή Νηστειών - Ορθοδοξίας

Λέγεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί εορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων και ιερών Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως ενάντια στην φοβερή αίρεση των Εικονομάχων. Οι Εικονομάχοι δεν τιμούσαν τις αγίες Εικόνες και δίωκαν την Εκκλησία για πάνω από εκατό χρόνια. Οι σκληροί αυτοί διωγμοί ξεκίνησαν από τον Λέων τον Ίσαυρο μέχρι και τον Θεόφιλο, άνδρα της αγίας Θεοδώρας. Όταν η Αγία Θεοδώρα ανέλαβε την εξουσία, μετά τον θάνατο του συζύγου της, αναστήλωσε τις Εικόνες μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο και διακήρυξε δημόσια ότι τις ασπαζόμεθα, όχι λατρευτικά αλλά ως τιμή η οποία διαβαίνει στο πρωτότυπο. Το έτος 843, την πρώτη Κυριακή των Νηστειών η Αγία Θεοδώρα με τον γιο της, αυτοκράτορα Μιχαήλ, τον κλήρο και τον λαό λιτάνευσαν τις άγιες εικόνες και από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος.

Οι Άγιες Εικόνες εμπεριέχουν ούτε λίγο ούτε πολύ ολόκληρη τη διδασκαλία της Εκκλησίας και φυσικά διδάσκουν τους πάντες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα «βιβλία των αγραμμάτων». Δείχνουν στους ανθρώπους μια άλλη πραγματικότητα μεταμορφωμένη με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού.

Σε όσους πολεμούν και αμφισβητούν ακόμη και σήμερα την προσκύνηση των ιερών εικόνων θα λέγαμε: όπως μια Μάνα όταν φιλάει την φωτογραφία του παιδιού της δεν φιλάει το χαρτί αλλά το σπλάχνο της έτσι κι οι χριστιανοί ασπαζόμενοι τις εικόνες τιμούν το εικονιζόμενο πρόσωπο. Μπροστά σε μια εικόνα έχουν καταθέσει δάκρυα, πόνους, αγωνίες και αρρώστιες, προσευχές και μετάνοιες, θυμίαμα, κεριά και καντήλια και έχουν λάβει παραμυθία, δύναμη και αμέτρητα θαύματα.

«Ότι πρέπει σοι πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις,

τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι

νύν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».

 Το Ευαγγέλιο της Κυριακής  θα απευθύνει σε όλους πρόσκληση που ταυτοχρόνως γίνεται πρόκληση λέγοντας μας “Έρχου και Ίδε”. Για εσένα αδελφέ μου που ξέρεις, ή νομίζεις ότι ξέρεις, αλλά και για σένα που δεν ξέρεις επειδή δεν σου είπε ποτέ κανείς για την τεράστια σημασία αυτού του αγώνα της Σαρακοστής, η Εκκλησία  σε καλεί να ζήσεις Σήμερον την δική σου πορεία μαζί με τον Χριστό, όπως ο Φίλιππος με τον Ναθαναήλ. Μία πορεία ανηφορική, χαρμολύπης, κοπιαστική, διαρκή μα και  συναρπαστική με στόχο την δική σου Ανάσταση.